понеділок, 18 січня 2016 р.

Циклова комісія рисунка, живопису та скульптури




Циклова комісія рисунка, живопису та скульптури здійснює підготовку студентів в галузі пластичних мистецтв на спеціальностях: «Дизайн», «Образотворче мистецтво», «Декоративно-прикладне мистецтво».
Колектив циклової комісії спрямовує свої зусилля на підготовку фахівців вищого рівня, що ґрунтуються на пріоритетному значенні творчого мислення та реалізації творчого потенціалу особистості, здатної ефективно втілювати новітні тенденції часу в створенні гармонійного середовища. Викладачами приділяється велика увага вихованню студентської молоді та забезпеченню її високої освіченості.
У відповідності з навчальними планами та профілем діяльності коледжу науково-педагогічний склад циклової комісії рисунка, живопису та скульптури впродовж чотирьох курсів здійснює академічну підготовку студентів з наступних дисциплін: «Рисунок», «Живопис», «Кольорознавство», «Пластична анатомія», «Скульптура», «Шрифти», «Креслення та перспектива».
Курс навчальної дисципліни «Рисунок» передбачає вивчення і засвоєння основ рисунка, законів та принципів його побудови, володіння техніками та матеріалами рисунка, формування практичних та професійних навичок в зображенні дійсності в умовах реального середовища художніми засобами: лінії, світлотіні та тону. Опанування рисунка з натури побудовано за принципом послідовного ускладнення завдань: від рисування простих геометричних тіл – до роботи над складними за внутрішньою будовою та зовнішньою пластикою форм (оголена та одягнена фігура людини). Знання внутрішньої конструкції та вміння побачити зв’язок внутрішнього об’єму із зовнішньою формою відіграє вирішальну роль у зображенні, адже конструктивний рисунок – це школа для розвитку уяви та набуття навичок в рисунку, володіючи якими  можна розв’язувати будь-які завдання.
    Програма навчальної дисципліни «Живопис» передбачає вивчення та засвоєння теоретичних основ живопису та кольорознавства, формування практичних знань та професійних навичок в побудові об’ємно-просторового зображення засобами кольору та тону. В навчанні проводиться принцип послідовності, поступового ускладнення навчальних завдань: від знайомства з основами   кольорознавства і технічними прийомами акварелі до живопису об'ємного предмета. Просторовий зв'язок вивчається спочатку на постановці з двох-трьох об'ємних предметів. Поступово навчальні постановки ускладнюються (від зображення натюрмортів до фігури людини), пропонуються різні умови освітлення, складний колористичний лад.
Ґрунтовне вивчення анатомії людини студентами є обов'язковим і становить важливу складову методики викладання рисунка.
Основна мета курсу скульптури полягає у формуванні об’ємно-просторового мислення, пластичного трансформування матеріалу; умінні використовувати та пов’язувати набуті, знання і творчі можливості у створенні художнього образу як в скульптурі, так і у роботі з деревом та металом.
Викладачі циклової комісії розробили та впровадили у навчальний процес значну кількість методик виконання різних за складністю, тематикою та характером навчально-методичних завдань з урахуванням специфіки навчання на спеціалізація коледжу.


На цикловій комісії працює колектив викладачів в складі 12 осіб, серед яких 8 – викладачів вищої категорії, 7 – викладачі-методисти, 3 – викладачі мають звання «Відмінник освіти», 1 викладач - член НСХУ, НСМНМУ. Викладачі є активними учасниками всеукраїнських та обласних виставок, 3 викладачі (Чернишова С.П., Шевчук Н.Б., Запорожець Г.М.) мали власні персональні виставки. Жаворонков П.В. видав методичний посібник для студентів та викладачів ВНЗ «Рисунок. Методи зображення на площині» 2014 р.  Враховуючи науково-методичний досвід викладачів старшого покоління, циклова комісія забезпечує високий рівень навчальної роботи.
 Велику допомогу щодо належного забезпечення навчального процесу надає завідувач методичного фонду К.М. Тахчіанова. Протягом всього періоду існування циклової комісії рисунка, живопису та скульптури зібрано великий мистецько-методичний фонд робіт, що дає можливість на їхній основі розгортати постійно діючі експозиції, які періодично оновлюються.
Успішному розв'язанню колективом циклової комісії навчально-методичних завдань сприяють функціонування навчальних аудиторій рисунка, живопису, скульптури та  кабінету пластичної анатомії.
Циклова комісія є організатором академічних та творчих виставок студентів, проведення весняних та осінніх пленерів, активно приймає участь  в проведенні та організації методичних переглядів, відкритих занять, майстер-класів, наукових семінарів.



Немає коментарів:

Дописати коментар